Minima Maxima – Grootsheid zit in kleine dingen
Op het eerste gezicht lijkt het combineren van historische bouwvormen en zichtbeton erg gewaagd. De architecten van Worschech uit Erfurt, hebben echter bewezen hoe beton op een schitterende manier in een eeuwenoud gebouw kan worden geïntegreerd. Voor het Angermuseum in Erfurt gebruikten ze NOEplast structuurmatten om een wand van zichtbeton te creëren, waarvan het ontwerp op subtiele wijze de functie van het gebouw weerspiegelt.
Ongebruikelijke muurconstructie
Kenmerkend voor het Angermuseum in Erfurt is de binnenplaats waar omheen de gebouwen, die ooit verschillende functies vervulden, zijn gegroepeerd. De zuidelijke vleugel van het gebouwencomplex was vroeger een paardenstal die in open verbinding stond met de binnenplaats. Als onderdeel van een verbouwingsproject in 1999 werd het afgesloten met een muur van gewapend beton met drie grote boogramen. Tegenwoordig worden in deze ruimtes grafieken, tekeningen en kunstdrukken opgeslagen, die zoveel mogelijk tegen licht beschermd moeten worden. Daarom was het nodig om de structuur van deze ruimtes te veranderen. Na wat experimenteren met verschillende bouwmaterialen kozen de architecten voor structuurbeton, waarvan het oppervlak moest doen denken aan gestapelde passe-partouts of fotolijsten.
Aanvankelijk hadden de medewerkers van het architectenkantoor gepland om de 33 meter lange en 12 meter hoge wand ter plekke te laten maken. Door de moeilijke omstandigheden op de bouwplaats zochten de werkvoorbereiders samen met bouwbedrijf Ebert Bau Berga & Co en betonfabriek Hoffmann Beton in Gera naar een alternatieve oplossing. Ze kozen voor een onconventionele, meerlaagse muurstructuur bestaande uit een extra isolatielaag, een laag stortbeton en prefab betonplaten dat als een raster dienst zou doen. De betonplaten werden uitgelijnd en verankerd aan de bestaande muur door het bouwbedrijf Ebert Bau. Aangezien de zichtbetonelementen in de prefab fabriek werden geproduceerd, waren de perfecte omstandigheden aanwezig voor een hoogwaardige afwerking van het oppervlak.Structuurbeton creëren met NOEplast
De architecten hadden zeer specifieke ideeën over hoe het afgewerkte zichtbeton eruit moest zien. Naast de fijne lijnen in het beton die het gewenste stapeleffect geven, moest het beton ook een fluweelachtig oppervlak hebben. Om de indruk van stapels papier te wekken, was het belangrijk dat geen enkele betonplaat hetzelfde was. Daarom werden sommige platen tijdens het instaleren 180 graden gedraaid, hiermee nam het aantal mogelijke combinaties aanzienlijk toe.
Nauwe samenwerking
De projectleiders werkten nauw samen met NOEplast aan het ontwerp van de structuurmatten. Ze lieten een houten mal maken door een meubelmaker in Erfurt, met exact de originele afmetingen. Deze diende als basis voor de productie van drie verschillende polyurethaan matten met verschillende breedtes. Manuela Schleinitz, een van de twee projectleiders die betrokken waren bij de ombouw, zegt: “NOE speelde heel goed in op onze wensen en produceerde de structuurmatten op maat volgens de gegeven modellen.”
Vereeuwigd in beton
De architecten kwamen met nog een ander ingenieus idee voor het Angermuseum. Nadat alle benodigde betonelementen waren geproduceerd, bewerkten ze de platen door er afzonderlijke letters uit te snijden. Zo konden de woorden “Minima Maxima” in het beton worden vereeuwigd. Ze lijken te zeggen, Grootsheid zit in kleine dingen. Een waarheid die ook geldt voor structuurmatten: omdat de structuurmatten meerdere keren te gebruiken zijn, is het mogelijk om honderden vierkante meter structuurbeton te produceren met een enkele plastic mat.