Stoffen zichtbeton
De Zwitserse gemeente Neuenhof ligt op ongeveer 20 kilometer van Zürich en heeft 8680 inwoners. Het heeft een scholencomplex met verschillende gebouwen, die over een periode van 120 jaar gebouwd zijn. Het oudste gebouw dateert uit 1911. Om het complex aan te passen aan de eisen van de huidige tijd, besloten de lokale autoriteiten een uitgebreide renovatie uit te voeren. Hiervoor werd een gebouw volledig gerestaureerd en een ander gebouw uitgebreid. Ook was er behoefte aan een nieuwe aula. Er werd een wedstrijd uitgeschreven die gewonnen werd door het architectenbureau Waeber-Dickmann uit Zürich. Hun ontwerp voor de renovatie, met de aula als pronkstuk van de campus, trok de opdrachtgevers over de streep.
Fotogravure met structuurmatten
Met zijn kubusvorm is dit gebouw vrij rechthoekig, maar dankzij de gevel van sierbeton is het een echte blikvanger. De gevel lijkt van stof, met plooien die er al naargelang de stand van de zon altijd net iets anders uitzien. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde fotogravuretechniek gecombineerd met de NOEplast structuurmatten. Bij deze techniek wordt de informatie uit een afbeelding digitaal omgezet in lijnen met verschillende breedtes en dieptes. Op deze manier wekt het gereflecteerde licht de indruk van een afbeelding. Afhankelijk van de invalshoek van het licht kunnen individuele structuren en afbeeldingen zeer gedetailleerd op het betonoppervlak worden weergegeven.
Productie op maat
Om ervoor te zorgen dat het resultaat volledig aan de eisen van de architecten voldeed, berekenden ze alle mogelijke lichtinvalshoeken en leverden ze gedetailleerde 3D-tekeningen aan NOE. NOE vervaardigde de gietmal, die nodig was om de eigenlijke structuurmatten te vervaardigen. Het vloeibare polyurethaan werd in deze mal gegoten. Er werd gekozen voor een malhoogte van 6,76 meter. De breedte varieerde tussen de 65 cm en 1 meter. NOE produceerde in totaal ongeveer 30 verschillende structuurmatten voor dit project. Ze werden gebruikt om ongeveer 700 m² geprofileerd oppervlak te creëren. NOEplast structuurmatten staan bekend om hun herbruikbaarheid. Dit was echter niet mogelijk voor het Neuhofer auditorium. Omdat geen enkel betonelement gelijk was, werd elke structuurmat slechts een keer gebruikt.
Door de complexheid en de grootte van de bekistingen die nodig waren voor dit project, hadden de architecten en de aannemer veel baat bij het feit dat NOE niet alleen de structuurmatten aanbiedt, maar ook de bekistingen. Zo ontvingen ze op de bouwplaats niet alleen de structuurmatten en bekistingen maar ook gedetailleerde bekistingsplannen waarin de vereiste projectstappen nauwkeurig waren beschreven. Daarnaast biedt NOE nog een voordeel ten opzichte van andere fabrikanten van structuurmatten: op verzoek monteert het bedrijf de matten al in de fabriek op de bekisting. Dit bespaart de timmerlieden kostbare tijd op de bouwplaats.
Het tijdbesparende aspect was sowieso erg belangrijk op de bouwplaats in Neuenhof. Oorspronkelijk zou de bouwperiode voor de verbouwing van de hele campus een jaar langer duren. Maar uit kostenoverwegingen besloot de gemeenteraad om het project minder tijd te geven. Daardoor was de aula aan het begin van het schooljaar 2017/2018 al klaar voor gebruik. In deze aula is plaats voor ongeveer 400 mensen. Dankzij de goede infrastructuur en een ingenieus systeem van scheidingswanden kan het gebouw allerlei taken vervullen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor schoollunches. Maar het gebouw kan ook worden gebruikt als theater, vergaderzaal en feestzaal. Het is hiermee niet alleen een verrijking voor de school, maar voor de hele gemeenschap.