Metroreiziger gaat zonsondergang tegemoet
Het spoorlijntracé tussen Hoek van Holland en Schiedam - beter bekend als de Hoekse Lijn - is door TBI Mobilis / Volker Rail vernieuwd, uitgebreid en verbouwd tot een metrolijn. Met deze aanpassingen onderging de lijn tegelijkertijd een complete metamorfose. Zo zijn de bestaande en nieuwe stations nu toegankelijk via betonnen portalen waarin een patroon in de vorm van een school vissen is te zien. Vanuit Schiedam naar Hoek van Holland kleuren de portalen langzaam van geel naar oranje – zo gaat de metroreiziger het avondrood tegemoet.
Metamorfose
Met de vernieuwing van de Hoekse Lijn is ook een aansluiting gemaakt met metrolijn B die begint bij het strand van Nesselande. Nieuw zijn de stations Steendijkpolder in Maassluis en Hoek van Holland Strand. De zeven bestaande stations Schiedam Nieuwland, Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis Centrum, Maassluis West en Hoek van Holland Haven zijn verbouwd en geheel gerenoveerd. Door de aansluiting op metrolijn B loopt het tracé nu van strand tot strand.
Architect Marc Verheijen koos ervoor om op ieder station de kustbestemming terug te laten komen. De architect maakte functionele en veelkleurige ontwerpen waarin portalen de entree naar de stations vormen. Aan de herkenbaarheid heeft de architect geen enkele twijfel laten bestaan. Niet alleen in omvang en hoogte maar ook in de kleuren. De kleuren van de verschillende portalen passen binnen het spectrum van avondrood: van geel aan de stadszijde naar roodoranje aan de kust.
Van schets naar mal
De portalen zelf zijn uitgevoerd in beton waarin een patroon van de hand van de Rotterdamse ontwerper Erik Sandifort is verwerkt. Passend bij de kustbestemming van de reizigers koos hij voor een school vissen – symbolisch voor reizigers die gezamenlijk op weg zijn naar een gezamenlijke eindbestemming. De ontwerper abstraheerde de vissen maar wist de kenmerkende dynamiek van een school vissen te behouden. Voor de uitvoering van het dynamische patroon in beton werd NOE-Betonvormgeving benaderd dat samen met Erik Sandifort werkte aan de vertaling van de geabstraheerde schets naar geprofileerde bekistingdelen waarmee het vispatroon tegelijk met de portaaldelen kon worden gestort. Hiertoe moest de afbeelding eerst worden vergroot naar een vlak ter grootte van de portaalwanden. Dit vlak van 4 x 7 meter werd vervolgens onderverdeeld in 12 platen van 2 x 1,20 meter.
Dynamiek voelbaar maken
Om de dynamiek van de school vissen zichtbaar te maken, is in het patroon veel aandacht besteed aan de dieptes in de uitsparingen en de aansluiting van de 12 afzonderlijke platen op elkaar. De grijswaarden uit het oorspronkelijke ontwerp werden daarbij vertaald naar dieptes van 10, 20 en 30 mm. Om de verschillende dieptes in het gestorte beton te kunnen bereiken, is een profilering met de bekende NOEplast structuurmatten een uiterst kostbare oplossing. Daarom werd een mal met het patroon door NOE-Betonvormgeving vervaardigd met behulp van een CNC-gefreesde modelbouwplaat. Deze plaat is goed te bewerken en biedt ontwerpers, architecten en uitvoerders de grootst mogelijke ontwerpvrijheid. Na een laatste afwerking door NOE-Betonvormgeving en de ontwerper werden hiervan 4 definitieve mallen gemaakt. De mal werd vervolgens door MBSInfra gebruikt voor het vervaardigen van de prefab portaalelementen. Voor het vervaardigen van de portalen met een afmeting tussen de 7 meter en 14 meter werden mallen samengevoegd. Vanwege het samenvoegen en aanpassen van mallen was het noodzakelijk om de beschikking te hebben over 4 mallen.
Tevredenheid eindresultaat
De architect en grafisch vormgever zijn uiterst tevreden over het eindresultaat van de betonwanden. De kwaliteit van de mal, dieptewerking en gebruikte kleurstellingen dragen voor een groot deel bij aan die tevredenheid. Er wordt binnenkort nog 1 metrostation gebouwd (Hoek van Holland Haven) met reeds geproduceerde betonelementen. Het eindstation Hoek van Holland Strand zal ook elementen met vissenstructuur krijgen. De opdrachtgever beraadt zich nog over de inpassing en uitvoering van het in-situ beton met vissenstructuur.