Zum Hauptinhalt springen

Een bijzondere aanpak voor de beste zichtbetonkwaliteit

Kloten is een stad met bijna 20.000 inwoners in het Zwitserse kanton Zürich. Het belangrijkste knooppunt van Kloten is de ‘Wilder Mann’. Precies op deze plek bevindt zich het hoofdkantoor van de Raiffeisenbank Zürich Flughafen. Tot voor kort was deze gevestigd in het ongeveer 10 kilometer verderop gelegen Embrach. De oude locatie voldeed al enige tijd niet meer aan de huidige eisen, daarom werd gekozen voor de nieuwbouw in Kloten. De architectuur aan de buitenkant van het gebouw lijkt onopvallend. Slechts enkele details verraden het bijzondere ontwerp, dat eenmaal binnen duidelijk herkenbaar is. Dankzij enkele vakkundig geplaatste accenten doet het interieur sterk denken aan de architectuur van de jaren 20.

Zoals bij elke bank wordt ook hier de centrale hal met de loketten het meest bezocht. Hier hebben de architecten de materialen hout, beton en glas zo gecombineerd dat er een unieke en zeer aangename sfeer ontstaat. De golvende betonnen muren versterken deze sfeer. Dit golfprofiel werd speciaal voor de nieuwbouw ontworpen en gerealiseerd met behulp van structuurmatten. Tijdens de verwezenlijking van dit project werd gebruik gemaakt van de structuurmatten van NOE.

Individuele motieven – meervoudig voordeel

Voor de bank in Kloten ontwierpen de architecten een motief dat precies paste in de stijl van het interieurontwerp. In samenwerking met NOE-Bekistingstechniek werd een unieke structuurmat vervaardigd. Hiervoor had NOE alleen de 3D-gegevens of een 1:1-model van het gewenste motief nodig.

Bij de bank in Kloten werd een oppervlak van ongeveer 120 M² met slechts een enkele structuurmat van 1 x 3.5 meter gebetonneerd. Dit was mogelijk doordat de structuurmatten tot wel 100 keer opnieuw gebruikt konden worden.

Bijzonderheid in Kloten

Normaal gesproken worden de structuurmatten bij in-situ betonprojecten al in de ruwbouwfase toegepast. Gevolg is dat de zichtbetonelementen gedurende de resterende bouwperiode beschermd moeten worden. Een groot risico is bijvoorbeeld dat tijdens de overige werkzaamheden bouwers met hun apparatuur tegen de wanden stoten en daardoor de randen van het zichtbeton beschadigen. Om dit te voorkomen kozen de architecten van de Raiffeisenbank voor een andere aanpak: De architecten lieten eerst de volledige ruwbouw voltooien en brachten daarna pas de geprofileerde oppervlakken aan. Een perfecte planning maakte dit mogelijk. Normaal gesproken wordt eerst de betonwand vervaardigd, waarbij het beton van bovenaf in de bekisting wordt gegoten. Het plafond wordt dan als laatste aangebracht. Maar bij een volledig afgewerkte ruwbouw, met al geïnstalleerd plafond, is dit uiteraard niet meer mogelijk.

Daarom lieten de projectmanagers vooraf gaten in het ruwbouwplafond maken, waarin het beton voor het golvende reliëf gestort kon worden. Hierdoor werd niet alleen een uitstekende betonkwaliteit gegarandeerd, maar werden ook de voordelen van de NOEplast structuurmatten volledig benut. Het resultaat is een visueel en tastbaar aantrekkelijke wand van zichtbeton.

Fotos: Andreas Buschmann
https://www.buschmann.ch