Zum Hauptinhalt springen

De herinnering aan oude bouwtechnieken terughalen met beton

Architect François Fontes laat met het Lycée Marc Bloch in Sérignan zien tot welke prachtige resultaten het architectonisch combineren van vergeten bouwstijlen met een moderne betonnen bouwstijl kan leiden. Onder zijn leiding werd hier een gebouwencomplex gecreëerd dat sinds de herfst van 2013 gebruikt wordt als vrijetijds- en onderwijsfaciliteit door talrijke studenten.

De gevelvlakken van de gebouwen bestaan grotendeels uit geprofileerd zichtbeton, waarin het reliëf van gebundeld riet weerspiegeld wordt. Hiermee herinnert de architect ons aan een 700 jaar oude bouwtraditie uit de Camargue. Riet werd vroeger gebruikt als organisch bouwmateriaal. Vrouwen hadden toen de taak om de moerassen in te gaan en daar het riet te oogsten. Nadat ze het met een sikkel met een lange steel hadden doorgesneden, vervoerden ze het met een boot naar het land, waar het werd gebundeld en vastgebonden met een koord of draad. Zo verdienden zij wat geld. Het organische materiaal werd gebruikt om daken te bedekken, te isoleren en zelfs muren te bouwen. De bouwelementen die op deze manier werden gemaakt, vertoonden vaak een typisch reliëf. Dit is precies wat de architect François Fontes voor ogen had. Hij gebruikte hiervoor de NOEplast structuurmatten om het ongewone oppervlaktedesign in het beton te realiseren.

Een structuurmat op maat

NOEplast biedt de mogelijkheid om zelf individuele motieven te realiseren.

François Fontes maakte van deze mogelijkheid gebruik en ontwierp een compleet nieuwe structuurmat. Omdat het patroon in het beton het origineel zo dicht mogelijk moest benaderen, werd natuurlijk riet gebruikt om de NOEplast structuurmatten te maken. De mal werd gemaakt met vloeibaar polyurethaan. De mal is sinds begin 2014 op de markt. Het is de traditie van NOE om de nieuwe structuurmatten bijna altijd te vernoemen naar de eerste plaats waar het motief wordt gebruikt. Deze keer kreeg de structuur de naam van de regio waar de traditionele rietbouwmethode vandaan komt. De mal ontworpen door François Fontes draagt de naam Camargue.